Sign in or register an account

Pay tickets

In order to buy tickets at NetTicket.fi you need to log in or create an account.

Forgot your password?

Don't have an account?

In order to buy tickets at NetTicket.fi and receive them to your e-mail address you need a user account.

Register new account

or

Purchase without account

Shopping cart

0 items • 0 €

Continue Shopping
Buy tickets
Lohjan kaupunginorkesteri

MAJAKKA -pienoisooppera


Laurentius-sali to 23.9.2021 klo 19.00
MAJAKKA-pienoisooppera

”Klassisen musiikin kauhukakaraksikin tituleerattu Peter Maxwell Davies herättää eloon vuosikausia hämmenystä herättäneen mysteerin kolmesta oudosti kadonneesta majakanvartiasta ja heidän kohtaloistaan. Säveltäjä ei ”Kauhuoopperassaan” kaihda keinoja luodakseen vainoharhaisen mysteerin tunnelman”

Petteri Loukio, tenori
Juha Hostikka, baritoni
Niklas Spångberg, basso 
Jukka Untamala, kapellimestari
Tero Latvala, konserttimestari
Lohjan kaupunginorkesteri

Janne Teivainen, visualisointi
Pertti Sveholm, ohjaus
Yhteistyössä: Taite ry

Esityksen kesto n. 75 min, ei väliaikaa.

Liput ennakkoon 20€/25€/30 € (sis. toimitusmaksut)
Liput ovelta tuntia ennen konserttia 25€/30€/35€ 
Peter Maxwell Davies (1934–2016) Majakka (1979), kamariooppera pienelle soitinyhtyeelle ja kolmelle laulajalle (ten, bar, bass).
Libretto: Peter Maxwell Davies. Tilaaja: Edinburghin kansainväliset musiikkijuhlat, kantaesitys 2.9.1980  

Ooppera on psykologinen jännitysdraama, kummitustarina, joka perustuu tositapaukseen kolmesta kadonneesta majakanvartijasta Flannan-saariston majakalla Ulko-Hebrideillä Pohjois-Skotlannin länsirannikolla. Joulukuussa 1900 lähti huoltolaiva Hesperus kapteeninsa James Harveyn ja miehistön kanssa rutiiniluontoiselle tarvike- ja miehistötäydennysmatkalle Eilean Mòr -saarelle, joka on yksi Flannan-saarten seitsemästä saaresta. Saaristo on saanut nimensä 500-luvulla eläneen irlantilaisen piispan, pyhän Flannenin mukaan. Seutu on altista pahoille myrskyille ja vaaroille ja siihen on liittynyt pelottavia tarinoita jo varhaisista ajoista lähtien.

Saaren majakan valo oli vuonna 1900 sammunut, ja useat laivat olivat raportoineet ongelmasta. Majakanvartijat James Ducat, Thomas Marshall ja Donald Macarthur olivat kadonneet mystisesti. Vuoteet ja ruokapöytä oli jätetty ikään kuin olisi lähdetty kovassa kiireessä. Majakan lyhtylamput oli tankattu, mutta eivät toiminnassa. Kahden majakanvartijan öljytakit puuttuivat. Katoamisen syy ei ole tänä päivänäkään selvinnyt. On spekuloitu, veikö vartijat mukanaan myrsky, suuri hyökyaalto, yhden majakanvartijan vakava mielenhäiriö, merihirviö vai peräti seireenit. Peter Maxwell Davies tuo oopperallaan oman tulkintansa, että paikan eristyneisyys ja pitkä työperiodi olivat saaneet majakanvartijat kokemaan psyykkisen ahdistavan tunnelman ja pahuuden voimien läsnäolon. Huoltoaluksen lähestyvät valot olivat tuoneet vartijoiden mieleen kauhukuvan, että saarta oli lähestymässä hehkuvasilmäinen peto, Antikristus.

Teoksen johdannossa kolme uutta vaihtomiestä saapuu korvaamaan majakanvartijat, mutta he löytävätkin majakan autiona. Paikka vaihtelee lakituvan, laivan ja majakan välillä. Pääjaksossa, jonka otsikko on suomeksi Pedon itku, majakanvartijat osoittavat hermostuneisuutta ja lauluillaan paljastavat henkilökohtaiset syyllisyydentuntonsa ja menneisyyden painajaiset. Blazes laulaa karkean balladin katuväkivallasta viulun ja banjon säestämänä, Sandyn laulu liittyy seksuaalisuuteen ja häntä säestävät sello ja epävireessä oleva piano, Arthurin vaskien ja klarinetin säestämä laulu kertoo Jumalan kostosta, kun israelilaiset olivat rakentaneet palvottavakseen kultaisen vasikan. Laulut nostattavat miesten mieleen omat kauhukuvat ja syyllisyydet, ja ajatuksen että Peto tulee syyttämään heitä.

Maxwell Daviesin monisäikeinen ja teknisesti virtuoosinen musiikki on psykologisesti erittäin ylläpitävää. Pienen soitinyhtyeen (12 soittajaa) ja kolmen miessolistin voimin saadaan aikaan vaikuttava kokonaisuus. Alun erikoiset harmoniat ja repivät dissonanssit vaihtuvat toisessa osassa laulullisiin ja jopa kansanmusiikkivaikutteisiin melodioihin. Loppua kohden draama tihentyy.
 
Buy tickets

Shows23.9.2021-23.9.2021

  • Available
  • Limited
  • Sold Out
  • Cancelled
  • Sales blocked
  • Thu 23.9.2021 19pm
    MAJAKKA -pienoisooppera
    30 €
Lohjan kaupunginorkesteri Laurinkatu 5008100 Lohja lohjankaupunginorkesteri.fi
Organizer's all events